Criollo kakaod (Theobroma cacao L, criollo sort) kasvatasid maiad juba enam kui 1500 aastat tagasi. Criollo kakao arvati olevat pärit Kesk-Ameerikast ja arenenud sõltumatult Amazonase basseini kakaopopulatsioonidest. Samuti peame teadma, et maiad ja asteegid ei söönud šokolaadi. Šokolaadi valmistamiseks vajalikku suhkrut ei eksisteerinud Ameerikas enne hispaanlaste invasiooni. Maiad, asteegid ja teised rahvad tarbisid tejate või pozole sarnaseid jooke, mida toodetakse siiani Mehhikos ja Kesk-Ameerikas. Need iidsed tsivilisatsioonid ei tarbinud kakaod mitte ainult joogina, vaid pidasid seda ka pühaks, kasutades seda rituaalides ja tseremooniatel. Kakaoube hinnati nii kõrgelt, et neid kasutati valuutana ning need olid kultuurilistes ja vaimsetes praktikates kesksel kohal. Tänapäeval avastatakse uuesti tseremoniaalse kakao traditsiooni, kuna inimesed üle kogu maailma näevad selle potentsiaali emotsionaalseks tervenemiseks ja vaimseks ühenduseks.
Omadused: Tseremoniaalset kakaod seostatakse sageli emotsionaalsete ja vaimsete südant avavate kogemustega. Kakaooad sisaldavad selliseid ühendeid nagu fenüületüülamiin (PEA), mida sageli nimetatakse “armastuse molekuliks”, kuna see võib stimuleerida endorfiinide ja dopamiini vabanemist ajus, tekitades õnne-, naudingu- ja isegi kerge eufooriatunde. See võib aidata kaasa paremale tujule ja heaolule. PEA-l on kerge stimuleeriv toime, mis võib suurendada erksust, mis omakorda võib aidata parandada keskendumisvõimet, muutes selle kasulikuks vaimset selgust nõudvate ülesannete jaoks. Tänu oma rollile naudingutunde edendamisel on PEA-d seostatud afrodisiaakumitega, mis suurendavad romantilisi ja sensuaalseid kogemusi.
Kakao on suurepärane raua, magneesiumi, fosfori, kaltsiumi, tsingi, vase, mangaani ja seleeni allikas. Kõrge kaaliumisisaldus aitab säilitada õiget vererõhku ja lihastoonust.
Tähelepanu! Tseremooniaalkakao sisaldab looduslikku kofeiini ja teobromiini. Kuigi kogused on väiksemad kui kohvis, võib kofeiinitundlikel inimestel tekkida ärevus, närvilisus või unetus. Kakao liigne tarbimine võib põhjustada seedeprobleeme, sealhulgas iiveldust või kõhulahtisust, ka peavalu. Tseremoniaalne kakao võib mõjutuda teatud ravimitest, eriti antidepressantidest, seega ole nende koos tarbimisel ettevaatlik.
Kasutamine: 30 g kakaod päevas on enam kui piisav. Meditatsiooni puhul on keskmine soovitatav annus 22-30 g. Tseremooniaalkakao valmistamiseks soovitatakse 40-50g. Tseremoniaalseid annuseid tuleks võtta mitte rohkem kui 3 korda nädalas. Rohkem kui 50 g portsjon võib olla liiast, eriti neile, kes alles alustavad oma kakao teekonda. On väga oluline alustada väikesest kogusest ja järk-järgult suurendada optimaalse annuse leidmiseni, kuna individuaalsed reaktsioonid võivad olla väga erinevad. Tseremoniaalse kvaliteediga kakaod on üldiselt ohutu raseduse ajal tarbida, kuid suuri portsjoneid ei soovitata. Oluline on jälgida tarbitud kakao kogust.
Kuum šokolaad: Sulata kakaokettad kuumal vannil või pärast peeneks lõikamist ja sooja (mitte keeva) veega üle valamist, sega neid blenderis. Võib maitsestada kookospiimapulbriga või mõne taimse joogiga. Magusta oma lemmikmagusainega ja katseta vürtsidega – vanill, kaneel, kardemon, cayenne’i pipar.
Valmista ise šokolaadi: Sulata kakaomassi kuumal vannil koos kookospiimapulbri või näiteks pähklivõiga (mitte vee ega taimse joogiga) ja vala vormidesse. Jahuta saadud massi külmikus ja naudi kvaliteetset šokolaadi. Seda riivides saad lisandi hommikupudrule, kokteilile või salatile.
Allikad: https://cacaolaboratory.com, https://www.sciencedirect.com, https://www.thechocolatejournalist.com
NB! Siin esitatud teavet ei tohiks tõlgendada kui soovitust ravi või muud tüüpi terviseprobleemide kohta. Soovitame teha isiklikke terviseotsuseid pärast erinevate teabeallikate hindamist.