Kakao pärineb Kesk-Ameerikast. Maiad, asteegid ja teised sealsed rahvad tarbisid kakaojooke, mis olid sarnased Mehhikos ja Kesk-Ameerikas siiani toodetavate tejate või pozole jookidega. Need iidsed tsivilisatsioonid ei tarbinud kakaod mitte ainult joogina, vaid pidasid seda ka pühaks, kasutades seda rituaalides ja tseremooniatel. Kakaoube hinnati nii kõrgelt, et neid kasutati valuutana ning need olid kultuurilistes ja vaimsetes praktikates kesksel kohal. Tänapäeval avastatakse tseremoniaalse kakao traditsiooni uuesti, kuna inimesed üle kogu maailma näevad selle potentsiaali emotsionaalseks tervenemiseks ja vaimseks ühenduseks.
Omadused: Kakaooad sisaldavad selliseid ühendeid nagu fenüületüülamiin (PEA), mida sageli nimetatakse “armastuse molekuliks”, kuna see võib stimuleerida endorfiinide ja dopamiini vabanemist ajus, tekitades õnne-, naudingu- ja isegi kerge eufooriatunde. See võib aidata kaasa parema tuju ja heaolu tekkele. PEA-l on kerge stimuleeriv toime, mis võib suurendada erksust, aidata parandada keskendumisvõimet, muutes selle kasulikuks vaimset selgust nõudvate ülesannete jaoks. Tänu oma rollile naudingutunde edendamisel on PEA-d seostatud afrodisiaakumidega, mis suurendavad romantilisi ja sensuaalseid kogemusi. Kakao on suurepärane raua, magneesiumi, fosfori, kaltsiumi, tsingi, vase, mangaani ja seleeni allikas. Kõrge kaaliumisisaldus aitab säilitada õiget vererõhku ja lihastoonust.
Tähelepanu! Kakao sisaldab loomulikult kofeiini ja teobromiini. Kuigi kogused on väiksemad kui kohvis, võib kofeiinitundlikel inimestel tekkida ärevus, närvilisus või unetus. Kakao liigne tarbimine võib põhjustada seedeprobleeme, sealhulgas iiveldust või kõhulahtisust ja peavalu, Kakao võib teatud ravimitega koos tarbimisel esile kutsuda negatiivseid kõrvaltoimeid, eriti antidepressantidega, seega ole ettevaatlik.
Kasutamine: 30 g kakaod päevas on enam kui piisav. On väga oluline alustada väikesest kogusest ja järk-järgult suurendada optimaalse annuse leidmiseni, kuna individuaalsed reaktsioonid võivad olla väga erinevad. Kakaod on raseduse ajal üldiselt ohutu tarbida, kuid suuri portsjoneid ei soovitata. Oluline on jälgida tarbitud kakao kogust.
Kuum šokolaad: Lahusta kakaopulber kuumas anumas ja pärast sooja (mitte keeva) veega ülevalamist klopi läbi. Maitsestada võib kookospiimapulbri või sobiva taimse joogiga – kaera, mandli, kookose. Magusta oma lemmikmagusainega ja katseta vürtsidega – vanill, kaneel, kardemon, cayenne’i pipar. Valmista kodus šokolaadi Sulata kakaopulber kuumas anumas koos kookospiimapulbri või näiteks pähklivõiga (mitte vee ega taimse joogiga) ja vala vormidesse. Pärast külmikus jahutamist saad nautida kvaliteetset šokolaadi. Puista seda peale hommikupudrule, smuutidele või salatitele.
Allikad https://cacaolaboratory.com, https://www.sciencedirect.com, https://www.thechocolatejournalist.com
NB! Siin esitatud teavet ei tohiks tõlgendada kui soovitust ravi või muud tüüpi terviseprobleemide kohta. Soovitame teha isiklikke terviseotsuseid pärast erinevate teabeallikate hindamist.