Traditsioonilise Ayurveda meditsiini taimne preparaat Triphala pakub ainulaadset segu kolmest võimsast puuviljast: amla puuvili (Emblica officinalis), baheda vili (Terminalia belerica), myrobalan puuvili (Terminalia chebula). See kolmik moodustab võimsa koostise, mis on laialt tuntud oma tervistavate omaduste poolest.
Mahe trifala (Triphala) pulbri eelised: Ayurvedas kasutatakse Triphalat selle seedimist soodustavate omaduste tõttu – see soodustab tervislikku seedimist, leevendab kõhukinnisust ja säilitab regulaarse roojamise ning detoksifitseerib keha. Toimiv seedesüsteem on hea tervise alus. India tikker amla sisaldab palju C-vitamiini, ta tugevdab maksafunktsiooni ja eemaldab kehast mürke; baheda lagundab sujuvalt toiduosakesed ja tagab peamiste koostisosade imendumise, hoides ära seedetrakti probleeme; myrobalan stimuleerib seedimist ning aitab leevendada gaasi- ja kõhukrampe. Sellel on positiivne mõju energiatasemele ja see võib aidata peapöörituse korral. Triphalas, eriti amlas, leiduvad võimsad antioksüdandid võivad aidata võidelda oksüdatiivse stressiga ja kaitsta rakke vabade radikaalide kahjustuste eest. See mõjutab üldist heaolu ja nooruse säilitamist. Kuna triphala aitab tõhusalt eemaldada kehast mürke, soodustab detoksikatsiooni ja puhastamist, kasutatakse seda Ayurvedas vahendina artriidi põletiku vähendamiseks ja valu leevendamiseks. Triphala tugevdab immuunsust, mõjutab ainevahetust ja võib aidata kaalu langetada. Triphalat kasutatakse laialdaselt suuhügieeni, naha ja juuste tervise ja hoolduse jaoks. Kaasaegsed uuringud kinnitavad triphala võimsaid põletikuvastaseid, antioksüdantseid, antibakteriaalseid, adaptogeenseid ning hambakaariest ennetavaid omadusi. Teadus väidab, et triphala on võimas kolme ürdi pulber, millel on palju tõhusaid ravivõimalusi nii homöostaasi säilitamiseks kui ka haiguste ennetamiseks ja raviks.
Tähelepanu! Kuigi triphala on üldiselt hästi talutav, võivad tundlikud inimesed kogeda kerget ebamugavustunnet seedetraktis. Triphala-ravi tuleb alustada väiksema annusega ja seda järk-järgult suurendada, et neid kõrvaltoimeid vähendada. Selle lahtistavate omaduste tõttu võib triphala liigne kasutamine põhjustada kõhulahtisust. Ei soovitata tarbida raseduse ja imetamise ajal.
Optimaalne annus: Soovitatav on alustada 3 g-st (0,5 tl) päevas. Maksimaalne annus on 10 g päevas. Kasutada 1-3 korda päevas pärast sööki 0,5 klaasi trifala teed, kusjuures pulber segada 0,5-1 klaasi kuuma või sooja vette, juua soojalt. Või 1 kord päevas pärast õhtusööki 0,5-1 klaasi trifala teed ja ka sega trifala pulber 0,5-1 klaasi kuumas või soojas vees, juua soojalt. Tühja kõhuga võtmisel võivad tundlikumad inimesed kogeda ebamugavustunnet kõhus. Parim viis trifalat võtta on pärast sööki. 3 kuu pärast võtta tarbimisse paus.
Suuhügieen: Hambapasta – segada veidi triphala pulbrit veega ja kasutada seda hambapastana; Suuvesi – segada 0,5 tl trifala pulbrit 0,5 klaasi veega ja kasutada suuveena.
Allikad: https://www.keralaayurveda.biz, https://www.healthline.com, https://www.ncbi.nlm.nih.gov, https://www.ayurtimes.com
NB! Siin esitatud teavet ei tohiks tõlgendada kui soovitust ravi või muud tüüpi terviseprobleemide kohta. Soovitame teha isiklikke terviseotsuseid pärast erinevate teabeallikate hindamist.