Criollo mahe kakaooad

Alates 4.24

Päritoluriik: Peruu

Parim enne: 2027 09 01

EKO
LT-EKO-001
Ne ES žemės ūkis
Ekologinis žemės ūkis
Tootekood: 150013 Kategooria: , Silt: , , ,
Kirjeldus

Criollo mahekakao oad on ovaalsed tumepruunid seemned ehk šokolaadipähklid, mis kasvavad šokolaadi- ehk kakaopuul Theobroma cacao.
Kakao kuivaine saadakse kakaoubadest, mis koosnevad rasvavabadest komponentidest ja kakaovõist.
Amazonase vihmametsast pärit uba on šokolaaditootmise põhikoostisosa ning leiab oma koha erinevates hõrgutistes, sealhulgas traditsioonilises Mehhiko joogis tejates. Kuid nende väärtus ei piirdu ainult magusaisu rõõmustamisega. See tagasihoidlik uba pakub palju eeliseid ja laia valikut kasutusvõimalusi, mis hõlmavad mitte ainult kulinaarseid, vaid ka meditsiinilisi ja isegi tseremoniaalseid eesmärke.
Tseremoonia ja kultuuriline kasutus – mõnes kultuuris on kakaod kasutatud religioossetes tseremooniates ja rituaalides ning traditsioonilistes ravivõtetes. Kakaopuud peeti pühaks taimeks.

Criollo kakaooad on haruldane kakaorühm. See moodustab ainult 1% maailma kakao toodangust. Pärit on nad Venezuelast ja Columbiast, kuid tänapäeval kasvatatakse ka Mehhikos, Peruus, Madagaskaril, Sri Lankal ja Kariibi mere piirkonnas. Criollo kakaod pidasid maiad jumalate toiduks. Sellest sordist on raske head saaki saada, sest puud on ebasoodsate välistegurite suhtes väga tundlikud.

Kakao sisaldab serotoniini eelkäijaid ja fenüületüülamiini, millel võib olla meeleolu tõstev toime. Seda seostatakse sageli armastuse, õnne ja lõõgastuse tundega.
Kakao regulaarne tarbimine parandab südame-veresoonkonna seisundit.
See võib tunduda kummaline, kuid kakao võib olla kasulik liitlane kaalujälgimisel. See on suhteliselt madala suhkrusisaldusega ja aitab rahuldada šokolaadiisu ilma lisakaloriteta.

Tähelepanu! Kakaooad sisaldavad loomulikult kofeiini, mis võib liigse tarbimise korral põhjustada ärevust ja unetust. Kuid harva võivad inimesed olla kakao suhtes allergilised ja kogeda selliseid sümptomeid nagu nahalööve või sügelus.

Kakaoubade kasutamine:
Kakaoube kasutatakse teatavasti šokolaadi tootmisel. Oad koristatakse, kääritatakse, kuivatatakse, röstitakse ja jahvatatakse, et saada kakaomassi, kakaovõid ja kakaopulbrit, mis on šokolaaditoodete ehituskivid.
Kakaooad on ühtaegu krõmpsud ja pehmed, nii et neid saab lihtsalt närida. Neid saab ka purustada või jahvatada, et saada pulber, mida saab toiduvalmistamisel kasutada. Röstitud kakaooad on vähem kibedad.
Kakaoubadest saab valmistada kakaopulbrit, millest valmistatakse kuuma kakaod ja erinevaid šokolaadimaitselisi jooke.
Küpsetamisel võib kasutada lisaks kakaonibsidele ka kakaopulbrit, et anda küpsistele või kookidele rikkalik šokolaadimaitse.

Allikad: https://www.onegreenplanet.org, https://www.webmd.com

NB! Siin esitatud teavet ei tohiks tõlgendada kui soovitust ravi või muud tüüpi terviseprobleemide korral. Soovitame teha isiklikke terviseotsuseid pärast erinevate teabeallikate hindamist.

Koostisosad

100% mahe Criollo kakaooad (Theobroma cacao L.)

Toiteväärtus

Energeetiline väärtus 2726,7 kJ / 551,7 kcal
Rasvad 56,4 g
- millest küllastunud rasvhapped 26,3 g
Süsivesikud 2,2 g
- millest suhkrud 0,7 g
Valgud 13,8 g
Sool 0,02 g

Säilitustingimused

Hoida kuivas ja jahedas kohas, kaitstuna otsese päikesevalguse eest.